Namazın Vakitleri

Vakit, namazın sıhhatinin şartıdır.  O yüzden namazın Allah katında geçerli olması için vaktinde kılınması gerekir.  Farz namazlar, sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı olmak üzere beş vakittir.  Bir de Cuma namazı vardır ki, Cuma günü öğle vaktinde iki rekat farz olarak kılınır.  Bir de hutbe okunur.  Cuma namazı mukim erkeklere farzdır.  

Vakit namazları, vaktin girmesinden çıkmasına kadar kılınabilir.  Namazı vaktinde kılmanın büyük sevap ve mükâfatları vardır.  

İbn-i Mes'ud Hazretleri, Resûl-i Ekrem'e (sav) “Allah'ı en çok razı eden amelin hangisi olduğunu” sormuş, Resûlüllah Efendimiz de: "Vakti içinde kılınan namaz" olduğunu ifâde etmiştir.  

Vaktinde kılınan namazın da en faziletli ve sevaplı olanı, namaz vakti girer girmez kılınan, vaktin evvelinde cemaatla kılınan namazdır.  Hadîs-i şerîfte: 

"Namaz vakti nerede girerse hemen kıl! Çünkü fazilet, vaktin evvelindedir" buyurulmuştur.

Bugünkü şehir hayatında beş vakit namazı artık kendimizin tespiti çok zordur.  Bu yüzden takvim ve minarelerden okunan ezanlardan faydalanırız.  

Vaktin böyle beşe ayrılmasının elbette birçok fayda ve hikmetleri vardır.  Bunların bir kısmı kitaplarımızda yazılmıştır.  İnsan üstünde düşünürse kendisi de bunların bir kısmını bulur.  Bu kısa kitabımızda bu konuyu uzatmak istemiyoruz. 

Kerahet Vakitleri

Namaz kılınması mekruh olan vakitlere “kerâhet vakitleri” denilir.  İki türlü kerahet vakti vardır: 

A- Farz olsun, nafile olsun her türlü namazın kılınması mekruh olan vakitler. 

Bu vakitler üçtür: 

1- Güneşin doğuşundan itibaren yaklaşık 40 dakikalık bir zamandır.  

2- Öğle vakti öncesinde güneşin göğün tam ortasına dikilmesi ânından Batı tarafına doğru açılmaya başladığı âna kadar geçen yaklaşık yarım saatlik süredir.

3- İkindiden sonra, güneşin sarararak göz kamaştırmaz duruma geldiği andan başlayıp güneş batıncaya kadar süren vakittir.  

Buna göre ikindi namazını güneş ışınlarının sararmakta olduğu sıralara kadar geciktirmemeli, kerahet vaktine bırakmamalıdır.  Ancak böyle yapılmışsa, namaz kazaya bırakılmaz, sünneti terk edilerek sadece farzı kılınır.  Hattâ güneş batmadan evvel iftitah tekbiri alınarak ikindinin farzına durulsa, namazda iken güneş batsa, namaz sahih olur, kazaya kalmış olmaz.  

Bu üç vaktin namaz için kerahet vakti olma hikmeti, ateşperestlerin ibâdet zamanı olmasıdır.  Çünkü kafirlere benzememek, onları taklit etmemek, onlara muhalefet etmek dinde önemli bir emirdir.  Bu üç vakitte namazın dışında başka ibadetler, mesela zikir, salâvat, dua, Kur'an okumak mekruh değildir.   

B- Sadece nafile kılmak mekruh olup diğer namazların câiz olduğu vakitler.  

Yukarıda saydığımız üç vaktin hâricinde sadece nâfile namazları kılmanın mekruh olduğu dokuz vakit daha vardır: 

Sabah namazının vakti girince, ne farzından önce ne de sonra sabah namazının iki rek'at sünnetinden başka nâfile namaz kılınmaz.  Hattâ farz kılındıktan sonra sabahın sünneti bile kılınamaz.  

Yine ikindinin farzını kıldıktan sonra, akşamın farzından önce, Cuma ve bayram hutbeleri okunurken, Cuma günü namaz için kamet getirilirken de nâfile kılınmaz.  

Bayram namazını kılmadan önce, ne evde, ne de camide nâfile namaz kılmak mekruhtur.  Bayram namazından sonra da mescidde nâfile namaz kılınamaz.  Ancak evde kılınabilir.  

Kişinin yanında kılmadığı farz namazına başlanınca ona uymak gerekir.  Nâfile kılmak mekruh olur.  Ancak cemaati kaçırmak korkusu yoksa, sadece sabahın sünneti kılınabilir. 

1 videos are created