İslam Sağlıklı İnsan İster

Bugünlerde sağlık sorunları yaşadığımdan evimde oturarak da olsa okuma, yazma, konuşma gibi sıradan işleri bile yapmakta zorlandığımı gördüm.

O zaman düşündüm; acaba sağlığımıza dikkat etmemenin dini boyutu nedir?

İslam sağlığımız için neler öneriyor?

Çoğu zaman farkında olmadığımız önemli bir konudur bu  Allah Tealâ'nın kullarını sağlıklı bir çevrede sağlıklı bir beden ve ruh ile yaratmış olası gerçeği.

Eğer Bizler Allah Teâlâ'dan emanet olarak aldığımız bu bedenimizi ve çevremizi onun istediği gibi kullanabilsek, hem beden ve ruh, hem de çevre sağlığımız hep devam edip gidecektir. Hastalıklarla perişan olmayacağız.

O yüzden unutmamamız gerekir ki asıl olan sağlıktır. Hastalık sonradan insana bulaşmaktadır.

Allah Tealâ din adı altında bize bir kısım kanunlar kurallar koymuştur. Bunlara uyup uymamak ona bir fayda vermez, zarar da getirmez. Bunların yapıldığında bütün faydası veya terk edildiğinde bütün zararı biz insanlara aittir. Allah Tealâ kendisi için değil, insan için, insanın mutluluğu için din göndermiştir. Eğer ciddi bir bakış açısıyla onun bizden istediği ibadetlere şöyle bir bakacak olursak, görürüz ki, namazın da, orucun da, zekâtın ve Haccın da, helal rızık kazanmak için çalışmanın da, tek tek saymayalım, Allah Teâla’nın bizden istediği ve yerine getirirsek sevap vadettiği bütün dinin emirleri bizim sağlığımızı korumak ve mutluluğumuzu sağlamak içindir. Allah, sağlıklı Müslümanı sever ve ondan razı olur. Nitekim sevgili peygamberimiz “Güçlü kuvvetli müminin zayıf müminden daha hayırlıdır” demiştir. 

İnsan İslam'ın emir ve yasaklarına bağlı kaldığı, yediklerini helal ve temiz yediği, sağlıklı beslenmesine dikkat ettiği ve ibadetlerini zamanında yerine getirdiği sürece sağlıklı kalarak hastalıklara yakalanmaz. Öyleyse sağlık bir cennet, hastalık bir cehennemdir ve biz kendi yapıp ettiklerimiz ile bunları daha bu dünyada kazanırız. Bu açıdan bakıldığında İslam ile sağlık arasında çok yakın bir ilişki vardır. 

İslâmî kaynaklarda ruh ve beden sağlığını olumsuz yönde etkileyen durumlar yanında iyi bir mümin olmayı da engellemesi sebebiyle insanın iman, ahlâk ve amel bakımından mâruz kalabileceği mânevî hastalıklar üzerinde önemle durulmuştur. Bu yüzden tedavi ve şifa arama dinimizde ısrarla istenen bir durumdur.